-
YORUM EKLE
-
Etiketler:
idealkilonuzneolmalı,
sagliklibilgiler
İki üç saat aralıklarla az ve sık beslenmek fazla acıkmayı önler, metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlar.
Sizce şişman mısınız ya da hafif kilolu yoksa çok mu zayıfsınız?
Sağlığımızı korumak ve iyileştirmek için vücudumuzu ideal kilosunda tutmak ve doğru beslenmek önemlidir. Sağlıklı kilo her zaman zayıf olmak ve sadece ince belli olmak anlamına gelmez. Basit bir hesaplama i lc ideal kilomuzu öğrenebiliriz. Beden kitle indeksi (BKİ), toplumda şişmanlık düzeyinin saptanması için kullanılan en pratik yöntemlerden birisi olarak kabul edilmektedir. BKİ, vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilir (kg/cm2). Bu hesaplama yapıldı¬ğında çıkan aralık bize kilomuz hakkındaki gerçekleri gösterir.
Pratik olarak Beden Kitle indeksinin değerlendirilmesi
Grafiğin yatay ekseninden ağırlığınızı bulun. Yukarıdan aşağıya doğru işaretleyerek sağda yer alan boy uzunluğunuza ulaşın. Kesişen noktada BKİ değerine göre hangi vücut ağırlığı grubunda olduğunuzu okuyun.
Zayıf: BKI<18.5 olmasıdır. Daha fazla besin tüketilmeli, yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır.
Sağlıklı Ağırlık (Normal): BKİ 18.5-25.0 arasında olmasıdır. Yeterli ve dengeli beslenmenin göstergesidir. Ancak besin seçiminin sağlıklı olması denetlenmelidir. Değerin alt sınırında olduğu durumlarda dikkatli olunmalıdır.
Kilolu, Toplu, Hafif şişman: BKİ' nin 25 ile 30 arasında olmasıdır. Sağlıklı yaşam için vücut ağırlığının normal değerlere inmesi önem taşır.
Şişman: BKİ'nin 30-40 arasında olmasıdır. Şişmanlık kronik hastalıkların erken dönemde görülmesi ve hastalık derecesinin artmasında önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle, bu grupta yer alan kişilerin ağırlık kaybetmeleri gerekir. Hekim ve diyetisyene başvurmalıdır. Hızlı verilen kilolar hızla geri alınır. Kaybedilen ağırlığın kalıcı olması için ağırlık kaybının çok yavaş olması gerekir. Bunun için de diyet, egzersiz ve davranış tedavisi üçlüsünden oluşan bir tedavi programı uygulanmalıdır.
Aşırı Şişman: BK1>40 ve üzerinde olmasıdır. Sağlık durumu ciddi düzeyde olumsuz etkilenir. Zayıflama, hekim ve diyetisyen denetiminde yapılmalıdır.
SAĞLIKLI KİLOYA ULAŞMANIN PÜF NOKTALARI
*Sürekli aynı tür besinlerle beslenmekten kaçının. Besin gruplarımız et, süt, sebze, meyve ve tahıldır. Bir öğünde her besin grubundan en az bir porsiyon tüketmeye dikkat edin.
*Bir öğün patlıcan yemeği tükettiyseniz diğer öğünde balık tüketin, et yemeği tükettiyseniz sonraki öğün kurubaklagil grubunu tercih edin ve öğünlerinizde salata bulundurmaya özen gösterin. Böylece doğada bulunan elliden fazla besin öğesinden yeterince faydalanmış olursunuz.
*İki üç saat aralıklarla az ve sık beslenmek fazla acıkmayı önler, metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. *Besinleri 8-12 kez çiğnemek, daha az miktar ile doymayı sağlar ve besin öğelerinden vücudun daha fazla yararlanmasına yardımcı olur.
*Diyette yağı azaltmak için, yemek pişirirken kullandığınız yağ miktarını azaltın. Örneğin; dört kişilik aile için hazırlanan sebze yemeğine bir çorba kaşığı sıvı yağ yeterlidir. Et yemeklerinde hiç yağ kullanmayın. Mayonez, cips, hazır kremalar, pastalardan uzak durun. Kırmızı et yerine balık veya derisinden ayrılmış tavuk eti tercih edin. Sebze meyve tüketimini her gün en az ikişer porsiyon tüketecek kadar arttınn, kurubaklagil ve tahıl grubu besinleri en az haftada ikişer defa tüketin.
Uzun sürede edinilmiş alışkanlıkları değiştirmek elbette bir anda olmaz, zaman alır.
Sağlığımız için yaptığımız küçük değişiklikler bizi çoğu zaman büyük hastalıklardan korur.
Sağlığımızın kıymetini bilelim.
Büşra ÇELİK
Diyetisyen
0 yorum: