MADDE BAGIMLILIGI EĞİTİMİ
Bağımlılık bir sendromdur.Kişi maddenin fiziksel ve psikolojik etkilerini yeniden yaşamak amacıyla, kendi isteği ile maddeyi alır ve kullanır. Sosyal ortamlarda da maddeyi kullanmak ya da madde kullanan kişilerle arkadaş olmak kullanımı arttırır. Sonraki aşamada kişi madde kullanmadığında ortaya çıkan yoksunluk belirtilerini yaşamamak için madde kullanmaya başlar ve son aşamada artan tolerans dolayısıyla daha iyi hissedebilmek için değil, normal hayatına devam edebilmek için madde kullanmak zorunda kalır. Tüm uyuşturucu/uyarıcı maddeler potansiyel olarak zarar vericidir ve kullanımları ile ilişkili olarak yaşamı tehdit edici olabilirler. Özelliklede gençler alkol ve madde kullanımı açısından önemli bir risk grubunu oluşturmaktadır.
Bazı başka etmenlerin de varlığı alkol ve madde kullanmaya başlamada bir yatkınlık oluşturmaktadır. Yoksulluk, İşsizlik, evdeki yaşam koşullarının uygun olmaması, aile içi şiddet, ailede madde kullanan bireylerin varlığı, çocuk istismarı ve ihmalinin olması, düşük eğitim düzeyine sahip ebeveynler, parçalanmış- boşanmış aileler, aile içinde gencin özdeşim kurabileceği bir bireyin olmaması, özgüven eksikliği, vb. nedenler risk etmenlerinin başında gelmektedir. Madde kullanıldığını anlamak kolay değildir. Özellikle kullanımın erken evrelerinde bunu anlamak çok daha zor olabilmektedir. Belirtilerin çoğu ergenlik dönemine özgü özelliklerle benzerlik göstermektedir. Gençte ortaya çıkan değişikliklerin başka nedenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılmalı, Laboratuar tetkikleri yapılmalı, davranış değişiklikleri gözlemlenmelidir.
Koruyucu önlemlerin alınması, gençler için bu önlemlerin baskın olmasının sağlanması alkol ve madde kullanımını önlemede rol oynayacaktır.
1- Arkadaş gruplarının aile ve okul tarafından denetlenmesi sağlanmalı,
2- Çevreden maddeyi rahatlıkla teminini önlemek için aile, okul, polis birlikte önlem almalı,
3- Gençlerin örnek aldığı medyatik kişilerin topluma örnek olmaması için önlemler alınmalı,
4- işsizlik oram azaltılmalı,
5- Okul, gence kendini gerçekleştirmesi için olanaklar sunmalı,
6- Öğrenme, katılım ve sorumluluğu destekleyen okul ortamı yaratılmalı,
7- Kaliteli sağlık hizmeti verilmeli,
8- Sosyal hizmetin ve danışmanlık merkezleri kurulmalı,
9- Medyanın madde konusunda özendirici değil uyarıcı ve koruyucu önlemler alması sağlanmalıdır.
Madde kullanımının gittikçe yaygınlaşması alarm niteliğindedir.
Ülkemizde madde kullanımında görülen bu artış hızı ciddiyetle ele alınırken, planlı bir önleme politikası yürütülerek özellikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere aileler ve toplum bilinçlendirilmektedir. "Bağımsızlıklarına en düşkün oldukları dönemde gençler bağımlılık yapan maddelere karşı eğitilmeli ve bilinçlendirilmelidir." İl Sağlık Müdürlükleri olarak amaç ilköğretim ve lisede okuyan gençler ve ebeveynlerine, Madde Bağımlılığı ve Bağımlılık sonuçlan hakkında farkındalığı arttırmak ve bilinçlendirmektir.
0 yorum: